Varza – sanatoasa pentru diete si cochete

Varza – sanatoasa pentru diete si cochete

   

Virtutile terapeutice ale verzei – acest aliment atat de comun pentru noi – sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sunt de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive. Sa nu uitam insa ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita). In schimb, nimeni nu se poate plange ca ar fi avut probleme dupa ce a mancat o salata de varza proaspata.

Varza, un medicament complex, este o leguma foarte putin calorica, fiind recomandata in diete pentru slabire, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sunt constituite in primul rand din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sunt prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurand printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 % din continutul de vitamina C. Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.

Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.

Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamani, esofag si rect (cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA, in Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere, varza in special, sunt mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon (studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).

Continutul in minerale al verzei este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

One Comment

  1. […] de varza, care va va regla functiile organismului, il va detoxifia cat se poate de non-agresiv, si va va ajuta sa pierdeti kilograme intr-un ritm alert, dar nu exagerat. Cel mai important de stiut este ca poti controla un apetit […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*